اسکن قلب

اشتراک گذاری

کپی!

https://aryasalamat.com/%d8%a7%d8%b3%da%a9%d9%86-%d9%82%d9%84%d8%a8/

  1. اسکن قلب چیست؟
    1. اسکن قلب یک نوع تصویربرداري از قلب و از رایج ترین و شناحته شده ترین اسکن هاي ایزوتوپیک می باشـد .متداولترین نوع اسکن قلب بررسـی خونرسـانی عضـله قلب (میوکارد) است. قـبلاً اسـتفاده از رادیـوداروي تـالیوم در اسـکن قلـب متداول بود و لذا این اسـکن بـه عنـوان اسـکن تـالیوم معروف شده است . اسکن قلب در دو مرحله استرس و استراحت انجام می شود که در مرحله اول در حالت استرس (STRESS) با توجه به شرایط و نوع درخواست پزشک معالج ، قلببیمار درحالـت فعالیـت بـا ورزش و یـا بـا دارو مـورد بررسی قرار می گیرد و همزمان بـا انجـام ایـن مرحلـه فشار خون و نوار قلب نیز توسط متخصص قلب کنترل می شود . در مرحله دوم درحالت استراحت ((REST که تزریـق رادیو دارو به بیمار در حالت عادي انجام می شود و بعد از مدت زمان معین تصویربرداری مشابه اول انجام می شود.
  2. جهت انجام اسـکن قلـب بـا تسـت ورزش و یـا داروي دوبوتـامین، لازم اسـت بعضـی از داروهـاي قلبـی بـا مشورت پزشک معالج یا متخصص پزشکی هسته اي قطع شود.
  1. جهت انجام اسکن قلب با دیپریدامول نیازي بـه قطـع داروي قلبی نیست ولی بهتر است داروهایی از قبیـل تئوفیلین و نوشیدنی هایی نظیر چای، قهوه، نوشیدنی های کافیین دار (حتی نوشیدنی های بدون قند) و آب گازدار (سودا)، حداقل 6 ساعت قبل از انجام اسکن مصرف نشود. همچنین، استفاده از شیرین کننده های مصنوعی و انواع شیرینی جات نیز ممنوع است.

    1. محدودیت فعالیت های سنگین ورزشی یا کار سنگین منزل به مدت 24 ساعت قبل ازانجام اسکن الزامی می باشد.
    2.  آقایان موهاي سینه خود را بتراشند.
    3. حتماً روز انجام اسکن استحمام کنید.
    4. صبح روز انجام اسکن صبحانه را زودتـر میـل کنیـد و حداقل 2 ساعت قبل از انجام اسکن ناشتا باشید .
    5.  لیست داروهای مصرفی و ســـوابق پزشـــکی از جملـــه آنژیوگرافی، اکـو، تسـت ورزش، خلاصـه پرونـده (در صورت بستري بودن) همراه داشته باشید .
    6. پیراهن جلو باز نخی با آستین گشاد بدون دکمه فلزي و شلوار راحت بپوشید و یا به همراه داشته باشید .
    7.  یک پاکت شیر یا خامه همراه داشته باشید.
    8. بیماران خانم در صورت باردار بودن مسئول پذیرش را در جریان بگذارند.
    9. وجود یک نفر همراه براي بیمـاران مسـن، کودکـان، افرادمعلول و کم تـوان ذهنـی و یـا بیمـاران بـدحال الزامی است و از آوردن اطفال زیر 12 سال جدا خودداری فرمایید.

    لطفا از آوردن هرگونه اشیاء قیمتی و پول نقد به داخل بخش جدا خودداری نمایید و قبل از ورود به بخش، وسایل خود را به همراهتان تحویل دهید.

قابل توجه بیماران دیابتی:

بیمار گرامی چنانچه مبتلا به بیماری دیابت هستید و برای کنترل قندخون خود داروی تزریقی یا داروی خوراکی مصرف می کنید، لازم است علاوه بر آمادگی های عمومی ذکر شده، موارد ذیل را با دقت مطالعه و رعایت کنید، و هنگام اخذ نوبت، نوع داروی مصرفی خود را به همکاران ما اطلاع دهید.

  • بیمار گرامی چنانچه جهت کنترل قندخون خود، از داروهای خوراکی کنترل دیابت، همانند: متفورمین(Metformin)،گلوکوفاژ(Glucophage)، زیپ مت (Zip met)، گلای وانس(Gly-once)، سینوریپا(Synoripa)، فورتامت(Fortamet)، ریومت(Riomet)، گلومتزا(Glumetza)، گلومت(Glomet)، گلی مت(Glymet)، دیابین(Diabin)، متفورتکس(Metfortex)، گلوبت گات(Globet Gut)، گلوکودر(Glucodor)، نیلفورمین(Nilformin)، زوگر(Zuger)، ریوفاژ(Riophage)، ژانومیکس(Janumix) و یا سایر داروهای مشابه، حاوی مشتقات متفورمین  استفاده می نمایید، لازم است داروهای نامبرده، از دو روز( 48 ساعت ) قبل از مراجعه جهت انجام اسکن قطع شوند.

در صورت مصرف سایر داروهای کنترل کننده قندخون از جمله: گلی بن کلامید، گلوریپا (اُمپاگلیفلوزین)، زیپتین(سیتاگلیپتین)، گلی کلازید، کلروپروپامید، گلی میپراید، تولبوتامید، گلی پیزید، تولازامید و … زمان مصرف قرص باید دست کم 6 ساعت قبل از نوبت تعیین شده باشد.

  • بیمار گرامی چنانچه جهت کنترل قندخون خود، از داروهای تزریقی انسولین استفاده می کنید:

زمان تزریق انسولین به نوع آن بستگی دارد، اگر از:

انسولین های سریع الاثر مانند انسولین آسپارت(Aspart)، نوورپید(NovoRapid)، نوولوگ (Novolog)، گلولیزین(Glulisine)، آپیدرا(Apidra)، لیسپرو(Lispro)، هومالوگ(Humalog) و یا از  انسولین های کوتاه اثر مانند انسولین رگولار(Regular)،   (Humulin R)،  (Novolin R)، اکت رپید(Actrapid)، ولوسولین(Velosulin)، ریلای آن/ نوولین R (ReliOn/Novolin R) استفاده می نمایید، توجه فرمایید که فاصله تزریق انسولین تا زمان تزریق رادیو دارو و انجام اسکن حداقل باید 6 ساعت باشد. انسولین های متوسط الاثر  نوومیکس(Novomix)، هومالاگ میکس(HumaLOG Mix) و یا انسولین های طولانی اثر مانند لانتوس(Lantus)، گلارژین(Glargine) ، لومیر(Levemir)، دتمیر(Detemir)، اولترا لنته(Ultralente)، دگلودک(Degludec)، ترسیبا(Tresiba)، آباساگلار(Abasaglar)، پرمیکس(Premixed) استفاده می نمایید، آخرین تزریق انسولین می تواند شب قبل از مراجعه شما باشد، به بیان دیگر فاصله آخرین تزریق انسولین تا زمان تزریق رادیودارو حداقل باید 12 ساعت باشد.

خواهشمند است در روز مراجعه، کلیه داروهای کنترل کننده قند خون خود را به همراه داشته باشید.

مدت زمان اقامت شما در بخش جهت انجام اسکن قلب

  • پذیرش:‌ حدود 15 دقیقه
  • مراحل انجام اسکن :‌ 2 روز و هر روز حدود 3 تا 4 ساعت

نکات مهم که در زمان انجام اسکن قلب (تصویربرداري از قلب ) باید مورد توجه قرار گیرد.

  1. 1
    به آرامی روي تخـت دسـتگاه تصـویر بـرداري دراز بکشید
  2. 2
    در حین انجام اسکن کـه حـدود 15 دقیقـه بطـول می انجامد ، بیمار نباید هیچگونـه حرکتـی داشـته باشد و حتی از تنفس عمیق و سرفه نیز بپرهیزد
  3. 3
    گاهی در بعضی از بیماران به دلایل مختلف نیاز بـه انجام اسکن در وضعیتهاي مختلف ویا با گذشـت زمان می باشد
  4. 4
    پس از اتمام کار تصویربرداري، به هیچ وجـه بـدون اطلاع تکنسین مربوطـه از تخـت پـائین نیامـده و حتماً پس از اطلاع وي بـا کمـک همـراه خـود از تخت پائین بیائید
  5. 5
    پس از اتمام کار تصویر برداري، تصاویر گرفته شـده بررسـی شـده و در صـورتی کـه ازنظـر تکنیکـی تصاویر قابل قبول باشد اجازه خروج از بخش داده خواهد شد
  6. 6
    دستگاهها به هیچ وجه داراي تشعشع نمـی باشـند، بلکه بیمار تزریق شده تشعشع دارد

روش انجام اسکن قلب

بعد از پذیرش و تشکیل پرونده ، بیمار جهـت پوشـیدن لباس مناسب به رختکن هدایت می شـود . سـپس توسـط پرستار مربوطه به اتاق آمادگی فرا خوانده می شود . پس از گرفتن شرح حال و ثبت در فرم مخصوص به دسـت بیمـار آنژیوکت وصل شده و چست لید ها در محلهـاي مخصـوص روي سینه بیمار وصل شـده و بـدین ترتیـب بیمـار جهـت انجام مرحله اول اسکن قلب ((STRESS آماده می شـود . بعد از آماده شدن بیمار و تعیین نوع تست ، بیمار بـه اتـاق تست راهنمائی می شود و زیر نظر پزشک مقیم متخصـص قلب و عروق تست انجام می گردد و در انتهاي تسـت ، بـه بیمار ماده رادیو اکتیو تزریق شده و بعد از ریکاوري، بیمـار به اتاق انتظار هدایت می شود .

تزریق در این اسکن وریدي می باشد و پـس از گذشـت زمان معین بیمار به اتاق تصویر برداري فرا خوانده می شود و از قلب بیمار تصویر بـرداري بـه عمـل مـی آیـد و بـدین ترتیب مرحله اول ((STRESS به پایان مـی رسـد . بعـد از اطمینان از صحت تصویربرداري، برگه نوبـت دهـی مرحلـه دوم ((REST که درآن زمـان مراجعـه (تـاریخ و سـاعت) نوشته شده تحویل بیمار یا همراه بیمار می گردد. در مرحله دوم اسکن قلب ((REST که معمـولاً روز بعـد انجام می پذیرد ، به بیمار در حال استراحت و بدون انجـام استرس، داروي رادیو اکتیو تزریـق شـده وپـس از گذشـت زمان معین اسکن قلب ( تصویر برداري از قلب) بیمار انجام می شود.

عوارض اسکن هسته ای قلب

معمولا تصویر برداری یا اسکن هسته ای قلب در صورتی که توسط پزشک متخصص قلب و عروق و در کلینیک قلب تهران معتبری انجام شود معمولا بی خطر و بدون عوارض خواهد بود زیرا ماده رادیواکتیو بکاررفته در این روش، کاملا بی خطر و صرفا به عنوان ردیاب استفاده می شود. البته گاهی حساسیت به ماده دی پیریدامول رخ می دهد که باعث گرگرفتگی و سردرد می شود که بلافاصله با تزریق آمینوفیلین قابل برگشت است.

به این نکته توجه کنید که اسکن هسته ای قلب در خانم های باردار ممنوع است. در دوران شیردهی، اسکن هسته ای قلب بلامانع است، اما لازم است که تا ۱۸ ساعت بعد از اسکن هسته ای، شیردهی انجام نشود.

مراقبتهاي پس از انجام اسکن قلب

  1. 1
    1. بعد از انجام مرحلـه اول اسـکن قلـب ((STRESS محدودیت غذائی و داروئی براي بیمار وجود ندارد
  2. 2
    2. بعد از اتمام هر کدام از مراحل ( اول و دوم ) اسـکن قلب باید به مدت 24 سـاعت از نزدیـک شـدن بـه کودکان زیر 12 سال و خانمهـاي بـاردار و پرسـنل بخش خوداري نموده و حداقل 2-1 متـر فاصـله را حفظ نمایند.
  3. 3
    3. به هنگـام اسـتفاده از سرویسـهاي بهداشـتی جهـت شستشو از آب فراوان استفاده نمائید .
  4. 4
    4. مادران شـیرده بـه مـدت 24 سـاعت شـیر خـود را دوشیده و دور بریزند.

درصورت وجود هرگونه سوال و ابهام از پنل تماس با ما، در واتس اپ ارتباط بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله

برچسب‌ها:

وبلاگ آموزشی

اسکن کلیه DMSA
1 دقیقه

اسکن کلیه DMSA

اسکن کلیه (DMSA) در اين روش تصوير بردارى عملكرد و بروز تغييرات ناشى از بيمارى انسدادى و يا عفونت قبلى كليه مورد بررسى قرار مى گيرد. آمادگى اسكن DMSA نيازمند به آمادگى نظير ناشتايي وجود ندارد. * نتايج تست وآزمايشات خود مانند سونوگرافى وراديو گرافى و سى تى اسكن و MRI را حتما همراه بياوريد […]
اسکن استخوان
3 دقیقه

اسکن استخوان

اسکن استخوان چیست ؟ از اسکن هـاي حسـاس در پزشـکی هسـته اي، اسـکن استخوان می باشد . در اسکن اسـتخوان اکثـر ضـایعات اسـتخوانی در مراحـل اولیـه بـا حساسـیت بـالا قابـل تشخیص می باشد. آمادگیهاي لازم قبل از انجام اسکن استخوان -1 بهتر است قبل و بعد از تزریق رادیـو دارو بـه مقـدار فراوان مایعات بنوشید […]
اسکن تیروئید
4 دقیقه

اسکن تیروئید

اسکن تیروئید چیست ؟ اين اسكن جهت بررسى انواع اختلالات غده تیروئید و با تكنسيوم انجام مى گيرد. از طريق تصاوير به دست آمده مى توان اندازه غده تيروئيد ، گره های تيروئيدى و اختلال عملكرد تيروئيد را ارزيابى كرد . باتوجه به تصاوير اسكن مى توان بين گره هاى تيروئيدى پركار و كم كار […]
اسكن مجارى صفراوى
1 دقیقه

اسكن مجارى صفراوى

اسكن مجارى صفراوى از اين روش تصوير بردارى براى بيماران مبتلا به التهاب حاد و مزمن كيسه صفراوى زمانى كه ساير روشهاى تشخيصى قادر به تشخيص بيمارى نباشد استفاده مى شود، همچنين در نوزادان با زردى طول كشنده و يا بعد اعمال جراحى مربوط به كيسه صفرا كه بيمار دچار درد شكمى مى باشد استفاده […]
اسکن کلیه EC/DTPA
7 دقیقه

اسکن کلیه EC/DTPA

اسکن کلیه داینامیک (EC/DTPA) اسکن داینامیک کلیه چیست ؟ به طور کلی ممکن است در اثر بروز برخی مشکلات و بیماری ها جهت تشخیص دقیق علت بروز مشکلات، پزشک انجام اسکن کلیه را به فرد توصیه کند. در حقیقت می توان گفت که اسکن کلیه همواره بسته به شرایط و نوع بیماری فرد با روش […]
اسكن کاپتوپریل
2 دقیقه

اسكن کاپتوپریل

اسكن کاپتوپريل از اين روش تصوير بردارى براى ارزيابى فشار خون مقاوم به درمان استفاده مى شود. اين تصوير بردارى در دو روز انجام ميشود و لازم است بيمار شرايط زير را رعايت كند.   نحوه انجام اسكن: * اسكن بيمار در دو روز انجام مى شود. * براى مرحله بدون كاپتوپريل ( مرحله بدون […]

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امتیاز شما

چقدر این پست مفید بود؟

با کلیک روی ستاره ها به این نوشته امتیاز دهید

امتیاز میانگین 0 / 5. تعداد امتیازات: 0

هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

ورود/عضویت